"לאורך כל הקריירה שלי האמנתי בכוח הנשי ויכולתו לחולל שינוי"
פברואר 12, 2024חאלד אלקרינאוי הגיע לפסג"ה
פברואר 13, 2024חנין בויראת, בוגרת אקדמיית אלקאסמי, מעבירה את שיעורי האנגלית שלה בשיטת מונטסורי "למדתי שאם התלמידים נהנים – הם לומדים", היא אומרת
בעשור האחרון יותר ויותר מורים בישראל החלו להעביר את השיעורים לפי שיטת מונטסורי, שתכליתה פחות שיעורים סטנדרטיים שבהם המורה מדבר והתלמידים כותבים, אלא כזו שמבוססת על הפעלת התלמידים.
השיטה הפדגוגית, הרשומה על שמה של המחנכת והרופאה האיטלקית מריה מונטסרי, תופסת תאוצה בעולם בשנים האחרונות. השיטה מאפשרת לילדים סביבת למידה חופשית באמצעות דברים שנמצאים בסביבה הטבעית שלהם. על מנת ליישם את תורתה של מונטסורי, על המורה לראות בילד כמי שטבעו הפנימי ינחה אותו להתפתחות מושלמת. השיטה כוללת אינטראקציות ניסיוניות עם הילדים ובבסיסה עומדים עקרונות הכבוד אל הילד והאמונה ביכולותיו, החופש שלו ועצמאותו.
"למדתי שאם התלמידים נהנים, אז הם לומדים", אומרת חנין בויארת, המיישמת את השיטה בשיעוריה. "מהסיבה הזאת חשוב לי להעביר שיעורים עשירים במשימות מתוקשבות, שירים, משחקים, הצגות וכדומה. לפעמים אני מוציאה את הלמידה מהכיתה לחצר. תלמידים אוספים עלים או אבנים ומרכיבים באמצעותם משפטים באנגלית. במקרה אחר, אחת המשימות המיוחדות שהעברתי הייתה שיח עם תלמיד מכיתה ד' בבית ספר בסין. השיח שנפתח מולו לא נועד רק לפתח את יכולות השיחה של התלמידים, אלא גם להעשיר את הידע".
חנין בויארת בת ה-28 מהכפר ערערה, החלה את לימודיה האקדמאיים באקדמיית אלקאסמי בשנת 2013. "בחרתי ללמוד חינוך הגיל הרך וערבית", היא נזכרת. "שמעתי על המכללה מחברה שלי שלמדה שם, מאוד התרשמתי ונרשמתי".
עם סיום לימודיה באקדמיית אלקאסמי במסלול חינוך הגיל הרך והשפה הערבית המשיכה בויארת למכללת הסמינר הקיבוצי שם עשתה תואר בהוראת אנגלית. בשנת 2017 הייתה חלק ממשלחת חילופי סטודנטים של אלקאסמי לאוסטריה, שם העבירה שיעורים בבית ספר יסודי, ושנה לאחר מכן קיבלה מלגה מטעם השגרירות האמריקאית ולמדה במכללת מינסוטה. היום היא מלמדת אנגלית בבית הספר האזורי בת חפר.
"להיות המורה הערבייה היחידה בבית ספר יהודי זה מאוד מאתגר, במיוחד כשמדובר באישה דתיה", היא אומרת. "היו לי הרבה חששות בהתחלה, מה אם לא יקבלו אותי? מה אם אתקל בגזענות? איך ההורים יגיבו למורה ערביה שמלמדת מקצוע ליבה מאוד חשוב?"
החששות התבדו מהר מאוד. בבית הספר בבת חפר שבו היא מלמדת לא רק שהצוות החינוכי קיבל אותה בזרועות פתוחות, היא גם הפכה ליקירת התלמידים והוריהם. יעידו על כך הסמסים הרבים שקיבלה מהורי התלמידים בהם הם מוקירים את עבודתה עם ילדיהם.
"חשוב לי מאוד לשמור על קשר מצוין עם התלמידים", מסכמת חנין. "הם בוטחים בי, מרגישים בנוח להיות הם עצמם, וכמובן לשתף פעולה בשיעורים. יחס זה מעודד תלמידים להיום חלק פעיל בלמידה".